Tři bratři si rozdělili práci a vyprodali oceňovanou restauraci na rok dopředu

Gastronomická bible určená původně pro mlsné řidiče, tradiční Michelin Guide, má zajímavého a vlivného soupeře. Britský titul Restaurant Magazine před měsícem vyhlásil 50 nejlepších podniků na světě a dosah má takový, že vítězná katalánská restaurace El Celler de Can Roca má rezervované stoly na 11 měsíců dopředu!

Katalánci jsou choulostiví na to, aby byli označeni jako Španělé. Respektuji to a informuji, že restaurace vlastněná třemi bratry leží v Gironě na východním pobřeží, asi hodinu jízdy za Barcelonu. Britské hodnocení se kryje s Michelinem, El Celler de Can Roca má totiž tři michelinské hvězdy a v minulém žebříčku skončila na druhém místě za kodaňskou Nomou. Nyní si Katalánci a Dánové místa prohodili.

Čím El Celler de Can Roca tolik boduje? Nápady. Příklad: číšník Vám servíruje bonsaj (na snímku zcela dole). Na ní jsou zavěšeny dva plody. A to zelené olivy v těstíčku z ančoviček. Dobrý fór. Chuťově nezvyklou kombinací je uzená sardinka zalitá šťávou z hroznového vína, zmrzlinou, olivovým olejem a s pěnou z kvasnic. Z mas dominuje iberijský vepř, speciálně chované plemeno. Ale jedí tu i oči.

Restaurace funguje od roku 1986. Bratři Rocové ji zaměřili na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Šéfkuchařem je nejstarší z bratrů, Joan, mladší Josep je sommeliérem a nejmladší Jordi připravuje moučníky. Manažer rezervací Manuel de la Rubia uvedl, že aktuálně přijímá rezervace na květen 2014 a období po 1. červnu 2014. Jinak je vše zamluveno. Grandiózní úspěch.

Pokud nechcete čekat tak dlouho, Rocové mají také restaurant Roca Moo a noční podnik Roca Bar v hotelu Omm v Barceloně. Roca Moo má jednu hvězdu Michelin.

Z českých ani slovenských podniků bohužel Restaurant Magazine neocenil žádný. Michelin Guide ocenil jednou hvězdou loni i letos dvě pražské restaurace: Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Bohême Bourgeoise.

-cas-