Poslední večeře v El Bulli. Nejlepší restaurace světa zavřela

Slavný restaurant El Bulli, který získal tři michelinské hvězdy a pětkrát byl vyhlášen Nejlepší restaurací světa, v sobotu zavřel. Majitel a šéfkuchař Ferran Adria uspořádal závěrečnou večeři pro příbuzné zaměstnanců. Ačkoli se na místo v restauraci čekalo pět let, paradoxně prodělávala, a to půl milionu eur ročně. Adria totiž sázel na tzv. molekulární gastronomii, která je velmi drahá. Za pomoci tekutého dusíku, vakua, centrifugy a přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny de facto přeměňoval konzistenci ingrediencí, ale chuť zůstávala. Netradiční rajská polévka v bílém podání, kaviár z granátových jablek a pusinka z tekutého dusíku, která vybuchne v ústech, to je jen výběr z nabídky, kterou připravovalo 42 kuchařů. Protože šlo o vědecké pokrmy, které by mnohé hosty mohly vylekat, personál musel navíc vysvětlovat konzumentům, co a jak mají jíst. Čtyřicetichodové menu pak …

Pokračování článku je k dispozici pouze členům Klubu FC

Předplatit od
0,55 Kč za den

Máte již zakoupeno členství v Klubu FC?
Přihlaste se