Poslední večeře v El Bulli. Nejlepší restaurace světa zavřela

Slavný restaurant El Bulli, který získal tři michelinské hvězdy a pětkrát byl vyhlášen Nejlepší restaurací světa, v sobotu zavřel. Majitel a šéfkuchař Ferran Adria uspořádal závěrečnou večeři pro příbuzné zaměstnanců. Ačkoli se na místo v restauraci čekalo pět let, paradoxně prodělávala, a to půl milionu eur ročně. Adria totiž sázel na tzv. molekulární gastronomii, která je velmi drahá. Za pomoci tekutého dusíku, vakua, centrifugy a přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny de facto přeměňoval konzistenci ingrediencí, ale chuť zůstávala. Netradiční rajská polévka v bílém podání, kaviár z granátových jablek a pusinka z tekutého dusíku, která vybuchne v ústech, to je jen výběr z nabídky, kterou připravovalo 42 kuchařů. Protože šlo o vědecké pokrmy, které by mnohé hosty mohly vylekat, personál musel navíc vysvětlovat konzumentům, co a jak mají jíst. Čtyřicetichodové menu pak stálo pouhých 200 EUR. Je paradoxní, že Adria, která působí v restauraci od roku 1983, studoval ekonomii, když si ani nespočítal, že cenou nevydělá na provoz restaurace. Ta měla otevřena jen pět měsíců v roce, a to ještě jen na večeři, aby ve zbytku času mohl Adria se svým týmem vytvářet nové pokrmy. Každoročně totiž obměňoval menu. „Restaurace nesplnila mé potřeby. Hosté již předem očekávali extravaganci. Bylo obtížné je pokaždé uspokojit,“ svěřil se Adria, kterému vadilo i to, že ročně musel odmítnout 1,8 milionu zájemců o stůl. Těch bylo v restaurace jen 35. Z El Bulli byla gastronomická atrakce, místo aby se hosté měnili v kritiky a pokusné krysy kulinářských experimentátorů.

Adria zavírá spíše z výzkumných než finančních důvodů. Chce mít více času na tvorbu molekulárních výstředností. Účetní deficit byl schopen dorovnávat ze svých dalších aktivit, především z provozování hotelu, VIP cateringu a přednáškové činnosti. S bratrem si rovněž otevřel koktejlový bar v Barceloně.

El Bulli se nyní bude rekonstruovat. Adria ji znovuotevře v roce 2014, ale již jako kulinářskou nadaci a kreativní centrum. Adria je rozhodnut financovat 20 až 25 stipendií nejtalentovanějším kuchařům, kteří se pak v jeho laboratoři budou učit novým postupům a technologiím molekulární gastronomie. Projekt spolyká asi 800 000 EUR ročně, Adria se zřejmě spojí se španělskou Telefonicou.