Nejlepší tenista světa kvůli své restauraci vykoupil roční zásoby oslího sýra

- Reklama -

Zítra zažije velkou slávu srbské město Novi Sad. Na adrese Novosadskog Sajma 4 se natahují kabely a rozsvěcí vánoční stromek. Právě tady se otevře Novak Café & Restaurant. Pokud se domníváte, že Novak má souvislost s nejfrekventovanějším českým příjmením a majitelem je Čech, jste vedle. Jde o křestní jméno aktuálně nejlepšího světového tenisty podle žebříčku ATP, 25letého Srba Novaka Djokoviče.

Z tenisty je uvážlivý restauratér. První dvě stejnojmenné provozovny již otevřel v Bělehradě. Soustředí se na zdravé pokrmy jako saláty, rizota a těstoviny. V bistru nabízí spaghetti carbonara, penne Bolognese a tagliatelle s lososem, jakož i steaky. Jednu laskominu však v průběhu příštího roku bude mít jen Novak. Jde o oslí sýr.

Oslímu mléku je chuťově nejpodobnější lidské mléko. Také je bohaté na Omega 3s a Omega 6s kyseliny, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Oslí sýr se vyrábí pouze na oslí farmě v srbské Zasavici, západně od Novakova rodného Bělehradu. K výrobě 1 kilogramu oslího sýru je třeba 25 litrů oslího mléka, které se dojí třikrát denně a ručně. Celkem 130 oslů se pase v udržované přírodní rezervaci v Srbsku.

To všechno stojí peníze. Proto i výkupní cena oslího sýra je vysoká, 1000 eur za kilogram. Protože Djokovič chce něco extra, a to nejen krátkodobě, rezervoval si veškerou jednoroční produkci tohoto sýra, bílého, drobivého a připodobňovaného ke španělskému sýru Manchego, který je však mdlejší a ne tak výrazný v chuti.

„Pro nás je to na jednu stranu příjemný deal. Na celý jeden rok vypustíme z hlavy ostatní odběratele. Na druhou stranu však můžeme o tyto kontakty za tak dlouho dobu nenávratně přijít. Po dlouhé úvaze jsme nabídku pana Djokoviče akceptovali, věříme, že ho naše kvalita přesvědčí a již budeme trvalým a dvorním distributorem jen pro něj,“ říká manažer farmy Slobodan Simič. Tenista si vydělal 880 milionů Kč a jeho bonita je náležitou zárukou, že se sázka na jediného odběratele nezhroutí.

Uvnitř je v předvečer velké slávy už naklizeno a vše připraveno. Směli jsme krátce nahlédnout a podle očekávání je v trendy interiéru příležitost sledovat i samotného tenistu, samozřejmě ne osobně a živě. Jeho zápasy se promítají na obrazovkách.

Srbové jsou na svého hrdinu náležitě pyšní, a tak mu odpustí, že si z restaurace udělal síň slávy s mnoha trofejemi. Nakonec, mnozí hosté přijdou i kvůli nim. Ostatně v Bělehradě zašel Novak ještě dál. Přímo před restaurací nechal vybudovat dva antukové tenisové kurty. S gastronomií se to netříští. Je lehká. Pro sportovce.

Petr Čejka, Novi Sad