Jídelní lístek trochu jinak: kráva i kohout na férovku v londýnské restauraci

- Reklama 4 -

Člověk, který lidskou lebku posázel diamanty a prodal za dva miliony korun, je schopen všeho. Když jsme viděli ozdobu londýnského restaurantu Tramshed a bylo nám řečeno, že to je od Damiena Hirsta, vzali jsme to vcelku v pohodě. V prostoru nad jídelními stoly je prostě vyzdviženo obří akvárium napuštěné formaldehydem, kde stojí kráva a na jejím hřbetě kohout. Damien Hirst, známý britský umělec, tak chtěl vyjádřit, jaké že maso se to v této restauraci nejčastěji konzumuje…

No, každý si reklamu na jídlo představuje jinak. Někdo nafotí nádherně stylizované gastronomické lahůdky na talíři, jiný ukáže zdroj těchto surovin. Tedy zvířata. V Hirstově podání už nejsou živá, ale naložená ve speciálním roztoku a usazena do nádrže z tvrzeného skla a oceli. Damien přitom nevzal první krávu, kterou viděl. Jde o herefodský skot, který v rámci světových masných plemen patří mezi jedno z nejstarších a také nejrozšířenějších. Lze se s ním setkat ve všech klimatických oblastech světa, neboť je vysoce adaptabilní a vyniká značnou tělesnou odolností a nenáročností na okolním prostředí. Chová se i na našem území, a to od roku l974, kdy sem byla dovezena populace z Kanady a poprvé jsme viděli bezrohý typ skotu.

Klasické britské menu v restauraci Tramshed připravuje šéfkuchař a restauratér v jedné osobě Mark Hix a nic závadného jsme v nabídce nenašli. Nicméně jíst zde při pohledu na mrtvou krávu a kohouta nám připadá stejně morbidní tak trochu jako o Vánocích, kdy jdeme nejprve do vany pohladit našeho milovaného kapra Pepíka a následně je nám, již rozporcovaný, přinesen s bramborovým salátem. Ajaj…

- Reklama 5 -