Hvězdu Michelin má první peruánská restaurace. Kdo založí takovou v Česku?

- Reklama -

Legendární francouzský šéfkuchař Joël Robuchon se asi dnes cítí otřesený poté, co nejnovější vydání Michelin Guidu umazalo hvězdičku z jeho pýchy, londýnské restaurace L’Atelier de Joël Robuchon. Češi pozice drží, po jedné hvězdě Michelin mají jak restaurace Alcron Romana Pauluse v hotelu Radisson Blue, tak podnik La Degustation Bohême Bourgeoise pod vařečkou Oldřicha Sahajdáka. Obě jsou v Praze.

Chcete také podnikat v gastronomii? Máme tip.

L’Atelier de Joël Robuchon je celosvětová značka, která kde působí, tam sklízí hvězdy gastronomického průvodce pro automobilisty. Robuchonovy restaurace v Hongkongu a Macau mají spolehlivě po 3 hvězdách, pařížský podnik dvě, ale londýnský úmaz ze 2 hvězd na 1 znamená redukci Joëlových hvězd z celkových 28 na 27. I když je to stále fantastická sbírka, Robuchon už v Londýně začal dělat opatření, aby se napříště hvězda vrátila. Šéfkuchař měl opačné záměry: ohrozit dosavadní neohrozitelný kvartet 3hvězdičkových restaurací v Londýně. Těmi jsou Waterside Inn, The Fat Duck, Gordon Ramsay a Alain Ducasse at the Dorchester.

A nyní k slibovanému tipu. V Londýně byla hvězdou Michelin oceněna vůbec první peruánská restaurace. Má příznačné jméno Lima, po hlavním městě této země, otevřená teprve loni v létě. Venezuelský majitel Gabriel Gonzalez dříve pracoval v oblasti marketingu v Paříži a restauraci spoluzaložil se svým bratrem, bankéřem.

„Všichni nám říkali, že peruánská restaurace nemá budoucnost, protože v Londýně ještě žádná není. Oponovali jsme, že právě to je důvod ji tam založit,“ pochvaluje si 32letý Gabriel, kterého michelinský úspěch okamžitě podnítil přemýšlet o rozvoji peruánských restaurací všude v Evropě. Předběhnete ho v Česku? A sice nikoli parodiemi, ale opravdovou peruánskou klasikou, třeba i s peruánským kuchařem?

Autenticita je podmínkou. V peruánské kuchyni vede koření, zejména originální ají – Peruánci jsou mistři v kořeněných obdobách téhož jídla. Dále se hojně využívají máta, dobromysl, bazalka a petržel. Tamní pokrmy jsou silně zředěné španělským stylem. Národním nápojem je inca cola, velmi sladká limonáda žlutozelené barvy. V alkoholické nabídce vede klasika, světlý rum s colou. Tak co, zvládli byste to?

Petr Casanova

Foto: Lima