First Class Silvestr – díl 2: V InterContinentalu jako ve stylovém sky boxu

- Reklama -

SILVESTROVSKÉ DOPORUČENÍ Č. 2: K unikátní restauraci Zlatá Praha, položené v devátém patře hotelu InterContinental Prague, jsem z Pařížské ulice vždy vzhlížel s respektem. Nejde jen o skvostný výhled, který se nabízí jako přidaná hodnota k pokrmům. Jde o zdejší personu s velkým P, která stojí za kuchyní. Miroslav Kubec, šéfkuchař Zlaté Prahy, je zároveň prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů ČR a jednohlasně zvoleným kontinentálním ředitelem WACS, World Association of Chefs Societies, pro střední Evropu. Byl prvním, u koho jsem ochutnal polévku z hovězí oháňky, a zamiloval jsem si ji. Nikdy jsem nerozuměl, jaké odborné předpoklady kvalifikují k mocenským pozicím politiky, ale u pana Kubece jsou jeho posty nikoli vyznamenáním, ale relevantním oceněním. A jeho um převzali i ostatní kuchaři.

Silvestr v InterContinentalu tak má více kouzel. Jako na dlani budete mít veselici a ohňostroj na Staroměstském náměstí, vzdáleném jenom pár set metrů. Budete víceméně „in“, a přitom se vyhnete hluku, třesku lahví a nebezpečnému šílení na náměstí. Když se řekne Zlatá Praha v souvislosti s posledním dnem roku, vybaví se mi i díky této souvislosti jedno přirovnání. Je to takový VIP sky box! Co připravuje?

Předně, Silvestry v InterContinentalu jsou dva. Zlatá Praha nabízí Swing gala večer. K výhledu se podává delikátní 6chodové menu spolu s pečlivým výběrem značkových vín. Živá swingová kapela bude hrát celý večer k poslechu i k tanci. První chvíle Nového roku přivítáte slavnostním přípitkem na panoramatické terase a ohňostrojem. Vstup stojí zdánlivě dost, 9990 Kč na osobu, ale cenu hodnoťte až po přečtení menu, navíc započtena je i selekce vybraných vín, nealko nápoje, pivo, káva a čaj. Za příplatek 2000 Kč si můžete dopřát harmonizaci šampaňských. Dítě do 12 let platí vždy 6990 Kč (toho se netýká šampaňská akce). Menu stojí za to:

– Uvítací nápoj: šampaňské Piper Heidsieck brut, Francie

– Carpaccio ze zauzeného candáta, s meduňkou a citrónem, pečená brioška. K tomu SANCERRE BLANC La Moussiere, VAL DE LOIRE, 2010.

– Bisquit z říčních raků, taštička plněná ragú z račích ocásků. K tomu BAILLY Rosé Brut.

– Grilovaná husí játra s kaštany, teplá paštika „foie gras“ marinovaná v koňaku. K tomu Martell V.S.O.P. a poté GEWURZTRAMINER Tradition Hugel, Hugel & Fils, Alsace 2008.

– „Sous vide“ medajlonek ze svíčkové z české „stračeny“, jemná hovězí klobása, krém z pečených brambor a lanýžů. K tomu HOSPITALET de GAZIN (2. víno Ch. Gazin), Bordeaux 2007.

– České sýry z farmy, konfit ze šípků a vlašských ořechů. K tomu HOFPASCH RIESLING, Auslesse, Bender, Mosel 2010.

– Nugátový řez, želé z jedlého zlata a jogurtová zmrzlina. K tomu RECIOTO, Bertani. Recioto della Valpolicella Valpantena DOC, 2009.

– Půlnoční přípitek: šampaňské Piper Heidsieck Vintage 2000/04, Francie, a tradiční půlnoční pečené selátko podávané s čočkou na sladkokyselý způsob.

Zlatá Praha je spíše noblesní stylovka. Kdo potřebuje větší živost a volnost, tomu InterContinental nabízí bohatý bufet v přízemní restauraci Primátor. Pokud jste zde nebyli déle než rok, je zrekonstruována, ovšem podhled tvořený uměleckými dřevěnými reliéry byl zachován. Pokrmy se zde budou připravovat od 18 do 23 hodin přímo před Vámi, chybět nebudou speciality české i mezinárodní kuchyně. Poté (respektive už od 22 hodin) lze pokračovat v zábavě v Duke’s Baru, kde to roztančí DJ, a rok 2013 se přivítá ohňostrojem na náměstí před hotelem. A ceny? Silvestr v Primátoru stojí 1990 Kč na osobu (jeden z nejlevnějších hotelových Silvestrů) včetně nealkoholických nápojů a půl lahve vína. Děti do 5 let neplatí, děti od 6 do 12 let platí polovic. V baru je vstup volný, žije to až do rána a doplnit energii je možné z à la carte menu a nápojů a ze speciální nabídky šampaňského. Rezervace se přijímají na tel. 296 631 111.

Petr Casanova