Byli jsme v Les Moules. A české pivo nám nechutnalo

- Reklama 4 -

Pivař, který ještě nebyl v Belgian Beer Cafe Les Moules v Pařížské ulici v Praze, není u nás pivař. V belgické restauraci sice musí sáhnout hlouběji do kapsy, ale když mu pak po sérii belgických piv nalije pro ilustraci jednu „plzničku“, vzteky ji vyprsknete. I my jsme si plzeňské tolik pochvalovali. Buď nám ji v Pařížské včera zředili, nebo to je vážně nějaká vodička.

V Belgii vařili piva už mniši před mnoha staletími, a ti se nešidili. Na tomto jediném místě v Praze tak poznáte, co to jsou piva trapistická, klášterní, sezónní speciály, archivní piva, ale i ovocná. I slečny, které jsme měli s sebou a které nikdy pivo nepily, kupodivu stříhaly ušima. Co nás dostalo nejvíc?

Pivní sekt Deus s 11,5 % alkoholu ve vůni dává pocítit sektové kvasnice, v chuti jemnou hořkost piva. Dali jsme si ho k ústřicím, které patří ke specialitám Les Moules. Výraznou vůní koriandru, citrónové kůry a hřebíčku, měkkou, kulatou chutí s jemným řízem nás zaujal Gruut White s 5 % alkoholu. Vysoce prokvašený amber Kwak s 8 % alkoholu je zase vyráběný ze tří různých druhů sladů v kombinaci s cukrem a pšenicí. Nebo nejsilnější trapistické pivo Quadrupel s nádhernou jantarovou barvou. Belleman, to je takový zdejší pivní sommeliér, nám nejen radil, co k čemu pít, ale hlavně nám to nosil. Bohužel po malých dávkách. Takže jsme zkusili i ovocné speciály Mongozo – mango, coconut, palm nut či banana. Každé pivo se podává jinak, vždy je to obřad. Když nám, lišák, pak nakonec načepoval české pivo, naštěstí ho dal jen po dně. Víc jsme nepotřebovali. „To je přece voda!“ vyprskli jsme.

No jestli je pravda, že i Milka má speciální šidicí recepturu na úpravu čokolády pro Českou republiku, kde není tolik pravého kakaa, pak už se není čemu divit. Jestli chcete pít pořádné pivo, pak rozbijte prasátko a jděte do Les Moules. Sice dnes obtížně držíme stabilitu (po malých dávkách opravdu těžko kontrolujete, kolik jste toho skutečně vypili), ale tahle zkušenost stojí za to.

 

- Reklama 5 -