GourmeTTip: Alriso, všechno z rýže

- Reklama -

Časopis FC fandí podnikatelům, kteří nabízejí good value for money, dobrou kvalitu za peníze. A k tomu se snaží odlišit či dokonce přinést do Čech něco specifického. A nejvíc nás baví ti, nad jejichž počinem jiní vykřiknou „Jé, to by mě napadlo taky.“ Myslíte, že již bylo všechno vymyšleno? Že nenajdete nový koncept restaurace?

A přece se najdou experimentátoři, kteří hledají nové cesty. Vzhůru za nimi!

Je 5 minut chůzí od staroměstského Orloje, přitom vaří za rozumné peníze.

Je mezi Národním divadlem a Karlovým mostem, přitom v neobvyklém klidu, stranou proudů cizinců.

A je to typická italská restaurace, v Česku netypicky bez pizzy.

Vítejte v Alrisu.

Když je hezky a nechcete být uvnitř, sedí se pod širým nebem na Betlémském náměstí. Doslova na něm. Molo dřevěné terasy je totiž vytaženo až do modré parkovací zóny. Aut je tu ale pár a žádná kolem neprojížděj. Klid jako ve slepé ulici a koldokola víceméně jen restaurace a galerie. Být zdejším restauratérem a chtít přežít, musíte se odlišit. A to Alriso dělá. Čím? Název napovídá. Vše mají z rýže.

Pro připomenutí: rýže pomáhá udržovat krevní cukr, léčí poruchy trávení, je málo kalorická, obsahuje bezlepkové sacharidy, takže je vhodná pro dietetiky… a teď si představte, že si tu dáte tiramisu. S piškotem z rýžové mouky. Ano, při dietě!

Nás Alriso bavilo od začátku. Sedli jsme ke směšně malému stolku o rozměrech 60 x 60 cm, s minislánkou a minipepřenkou, a obdrželi jsme ne bylinkové máslo, ale olivový olej, a pečivo ne v ošatce, ale v papírovém pytlíku. Zvláštní toasťáček měl konzistenci bábovky, jen nebyl sladký. Byl zvláštně sytý – z rýžové mouky!

Otevřeli jsme menu. Téměř každá položka s rýží. Podívejte na seznam dezertů…

I těstoviny jsou připraveny z rýžové mouky. Alriso je hlavně risotterie, takže stojí za to dát si risotto, tady na 11 způsobů. Tohle je s parmezánem a balsamikem.

Základem je kulatozrnná rýže Carnaroli, dodávaná rodinou italského rýžového ambasadora Gabriela Ferrona. Jeho riserie poblíž Verony disponuje unikátním mlýnem na rýži, který mele od roku 1650 a je jedním z mála funkčních. Šéfkuchař Jiří Sus (na snímku vlevo) se právě u Ferrona učil. Z rýže dělá krutony do rybí polévky s mořskými plody, placičky do salátu i polentu, která je tu častou přílohou.

Vítězem jsou u nás dezerty, všechny z rýže. I když nejsme na dietě, dáváme si je. Upřímně – jestli máte rádi tiramisu, musíte ho tady ochutnat. Jednak je to obr přes celý talíř a jednak díky rýžovým piškotům lehký a zdravý. Zachutná jako málokde.

Přes lukrativní adresu se vyšší ceny promítají jen do nápojů. Domácí limonáda je za 65 Kč, 0,4l pivo za 48 Kč a voda od 44 Kč. Jídlo je ve výborném poměru cena : kvalita. Risotto stojí od 140 Kč, saláty a těstoviny do 165 Kč a nejdražší je steak z hovězí svíčkové za 435 Kč. Tiramisu je za 125 a z rýžové mouky je i čokoládový fondant (115 Kč) – ovšem na dezerty čekáte asi 15 minut, připravují se na místě.

Sedět se dá pohodlně i uvnitř, ve dvou podlažích. Otevřeno denně od 11 do 24 h. Jestli navštívíte, napište, jak Vám chutnalo.

-cas-