10 letištních restaurací, ve kterých se vyplatí zastavit

- Reklama -

Rádi cestujeme. Jenže na cestách vyhládne. Najíst se dá v letadle, nebo v cílové destinaci – buď v hotelu, či někde ve městě. Ale co když v letadle nemáme hlad a přestupujeme? V té chvíli zjistíme, že existuje ještě něco mezi. Gastronomie, která již není v letadle a ještě není de facto v destinaci. Ano, restaurace na letišti.

Vybrat tu nejlepší je nadlidská výzva. Pokud je možné v jednom životě obletět všechna mezinárodní letiště a ochutnat všechny restaurace, nelze to učinit v souběžném čase. Než svět obletíte, mnohé restaurace se obmění nebo zkazí.

Neklademe si tedy ambici tvořit absolutní žebříček ze všech letišť, ale z těch, které jsme v posledním období měli možnost navštívit. Většina čelních je na americkém kontinentě, konkrétně v USA. To vyplývá z velikosti letišť, obrovské konkurence a důrazu na vyhraněnost jednotlivých provozoven v zájmu jejich přežití. Žebříček je subjektivní, navíc jsme v každé restauraci neochutnali vše, náš výběr byl náhodný a možná jsme minuli nějaký „highlight“. Přistupujte tedy ke zveřejněným názvům jako k výběru restaurací, které nás zaujaly na základě momentální nabídky, naší subjektivní nálady, a přitom nejen kuchyní, ale také stylem, dekorem, servisem. Jsou to zkrátka podniky, které – pokud už v místě budete – stojí za to navštívit.

1. Španělsko, Barcelona, letiště El Prat del Llobregat Airport, restaurace Porta Gaig

Jak název naznačuje, útulný podnik vede Carles Gaig, španělský kuchař oceněný gastronomickým průvodcem Michelin. Restaurace typu á la carte nabízí tradiční katalánské pokrmy. Kdo byl v El Bulli, kdysi nejvyhledávanější restauraci světa, v chuti si perlu Costa Brava, spoluzaloženou Češkou Markétou Schilling, připomene.

2. USA, Chicago, letiště O’Hare International Airport, restaurace Tortas Frontera 

Nachází se ve Spojených státech, ale stejně dobře by tento fastfood mohl ležet v Mexiku. Rick Bayless, jeden z nejznámějších ambasadorů mexické kuchyně v USA a jeho šéfkuchař i majitel, je proslulý svými autentickými grilovanými mexickými sandviči, který se říká tortas. V Česku se dělají často z obyčejných rohlíků (rohlíky podélně rozříznete a obě poloviny namažete máslem. Namazané půlky pak opečete na grilu, až lehce zhnědnou, a mezi ně pak dáváte náplň), ale to není ono. Zdejší náplní je zejména vepřové maso, černé fazole, mexický sýr Chihuahua a avokádo. A bonus: Pro ranní ptáčata, chytající letadla, je tu velmi dobrý jogurtový bar.

3. USA, Texas, letiště Austin-Bergstrom International Airport, restaurace Salt Lick BBQ

Pražský Čestr v americkém podání. Restaurant nás zaujal autentickým barbecue, na ohni stojí zvlášť za ochutnání signaturní (vymyšlený zde, nelze ochutnat nikde jinde) hovězí bůček a vepřová žebírka. Sladílky nadchne broskový koláč, koláč s pekanovými ořechy a ostružinový zákusek, který se nejvíce blíží české bublanině.

4. USA, Baltimore-Washington International Thurgood Marshall Airport, restaurant Obrycki’s

Zatím nikde jinde jsme nenarazili na tak skvělé krabí koláče z královských krabů.

5. Nizozemsko, Amsterodam, letiště Schiphol, restaurace Bubbles Seafood & Wine Bar

Stejnojmenná restaurace je i ve městě. Někdo říká, že má staroruskou nabídku. Z našeho pohledu ale není nic vysloveně ruského na kombinaci vína, šampaňského a syrových sleďů s čerstvým chlebem a cibulí. Umístění tohoto podniku pomohlo i to, že kvalitně připravené čerstvé ryby a mořské plody nejsou na letištích tak běžné.

6. USA, Washington, letiště Washington Dulles International Airport, restaurace Five Guys

Mezi nejloajálnější fanoušky tohoto amerického řetězce, jak ukazuje snímek, patří prezident Barack Obama. Burgery se tu připravují na zakázku. Pokud si chcete dát „obamovský“, požádejte o cheeseburger s hlávkovým salátem, rajčaty, papričkami jalapeňos a hořčicí.

7. USA, New York City, letiště LaGuardia Airport, restaurace Crust

Pizzerie jsou na letištích běžná věc. Tady v příjemném designu okusíte extratenké těsto v pravém neapolitánském stylu. Zapékány jsou při 700 stupních Celsia.

8. USA, Los Angeles, letiště Los Angeles International Airport, restaurace Encounter

Designová pecka. Vítězí výhled a jídlo taky ujde. Futuristicky vyhlížející restaurant potěší ženy a udržovatele štíhlé linie. Míchá brilantní saláty, nám nejvíce chutnaly dva: 1. Cobb s kalifornským avokádem, římskými (soudkovitými) rajčátky, zelenou cibulí a vařeným vejcem, 2. salát s modrým sýrem, uzenou slaninou, bylinkovým kuřetem a zálivkou z podmáslí.

9. USA, Boston, letiště Boston Logan International Airport, restaurace Legal Sea Foods

Mohli bychom lusknutím prstu uvést ještě další tři letiště, kde se nachází tento restaurační řetězec. Ze všech mořských plodů je nejznámější „anglická škeblová“, jak se říká polévce z mušlí, kterou restaurace servíruje na každé prezidentské inauguraci ve Spojených státech již od roku 1981.

10. USA, New York, letiště LaGuardia Airport, restaurace Custom Burgers by Pat LaFrieda

Druhá zajímavá restaurace na jednom letišti, tentokrát ale spíše svým zázemím a zásobením. Rodinný podnik řídí už čtvrtá generace LaFriedů. Tradice se odráží mj. v 90letém receptu na speciální pokrm, který kombinuje tři kousky z amerického hovězího Black Angus: krkovičku, bůček a žebírko. Navíc tu mají vlastní burgery. Hladovcům doporučujeme dvojitý Goodfellas, doubleburger s italskými papričkami, uzenou mozzarellou, žampiony a cibulí. No, líbat se potom moc nedá…

Další restaurace, které nás také zaujaly a stojí za to se v nich zastavit:

Evropa:

Anglie, Londýn, Heathrow Airport, Plane Food

Anglie, Londýn, Gatwick Airport, Union Jacks Bar

Francie, Paříž, Charles de Gaulle Airport, Brasserie Flo

Německo, Mnichov, Franz Josef Strauss Airport, Airbräu Brauhaus

Nizozemsko, Amsterodam, SchipholDutch Kitchen Bar & Cocktails

Španělsko, Málaga, Costa del Sol Airport, La Moraga

Švýcarsko, Ženeva, Genève Aéroport, Altitude

Turecko, Istanbul, Atatürk Airport, Tadnda Anadolu

Asie:

Singapur, Changi Airport, Kim Choo’s Nonja Kitchen

Amerika:

Argentina, Buenos Aires, Ministro Pistarini Airport, La Pausa

Kanada, Vancouver International Airport, Globe@YVR

Mexiko, Mexico City, Benito Juárez Airport, Tacañon

USA, Atlanta, Hartsfield-Jackson International Airport, One Flew South

USA, Los Angeles International Airport, restaurace Pink’s Hot Dogs

USA, Miami International Airport, Icebox Café

USA, Miami International Airport, Versailles Restaurant

USA, New York City, LaGuardia Airport, Tagliare

USA, New York City, John F. Kennedy International Airport, Piquillo

USA, San Francisco International Airport, Cat Cora’s Kitchen

USA, Seattle, Tacoma International Airport, Anthony’s Fish Bar

USA, Tampa International Airport, Columbia Restaurant Café

Petr Casanova s využitím zahraničních spolupracovníků Terezy Vychodilové, Petra Čejky, Daniela Vokáče a Petry Koudelové a jejich zdrojů