Hotel v divokém Zlatém trojúhelníku vaří obdobu cibetčí kávy, zrna ale vycházejí ze slonů

- Reklama -

Představit si příslušníky horských kmenů, vybírající zrníčka ze sloního trusu a sušící je na slunci, nepůsobí vábně. A přece tak vzniká jedna z nejjemnějších káv, jaké jsou nyní k dostání. Podávají ji výhradně v hotelu Anantara Golden Triangle Resort & Spa v takzvaném Zlatém trojúhelníku ještě na území Thajska u hranic s Barmou a Laosem. Sem jezdí dobrodružně ladění cestovatelé za pozorováním divoké zvěře i životem v panenské přírodě. Čtenáři tištěného FC již četli o tomto resortu, kde jsou hosté ubytováni v adrenalinových vilách přímo uprostřed buše. Teď zde popíjejí vzácnou kávu, pocházející ze sloního trusu. Ale neošklíbejte se!

To byste se museli ošklíbat, i když řekneme Kopi Luwak. V překladu cibetčí káva. Také ona je zásluhou zvířecího trávicího traktu zbavena proteinu, který zapříčiňuje hořkost kávy. Proces probíhá tak, že nejkvalitnější zralá kávová zrna, rostoucí na kávovníku, jsou během nočního sběru domorodými obyvateli Indonésie nenápadně servírována malé roztomilé kočkovité šelmě zvané cibetka, indonésky Luwak (dole na snímku). Ta si pochutná, zrnka (pecky plodu) projdou jejím trávicím traktem a následně jsou domorodci opětovně sesbírána, usušena a vyloupána. Cibetka musí být krmena proto, že přirozeně se zrnky kávy neživí. Kolik toho sní, je tedy značně závislé na množství kávy, kterou Indonésané posbírají. Z kávovníkových plantáží jich ročně pochází průměrně jen 500 kg, přičemž 1 kg stojí přibližně 20 000 Kč.

Kávoví odborníci vědí, že káva zpracovaná zamokra neboli fermentovaná, má daleko lepší aroma než káva zpracovaná zasucha. A právě obdoba fermentačního procesu probíhá v zažívacím ústrojí cibetky, respektive thajského slona. Také z něj plynoucí káva odrůdy Thai Arabica má jemnější, méně hořkou, a přesto plnou kávovou chuť. Nemusíte se obávat, že by zapáchala po něčem nežádoucím, spojeném snad s vylučovacím procesem zvířete. Kávové zrno je zabaleno do čtyř vrstev: vnější slupky, dřeně, pergamenu a stříbrné slupky. Při trávení v zažívacím traktu zvířete dochází k odstranění pouze prvních dvou vrstev. Přes poslední dvě se dostanou žaludeční kyseliny a enzymy zvířete, avšak je to dostatečná ochrana proti samotnému trusu. Po sesbírání kávy se vše důkladně očistí a zpracuje: pergamen se osuší a následně odstraní, poslední vrstva se oddělí až při pražení. Zrna jsou tvrdší, křehčí a rozhodně tmavší než ta, která nebyla snědena slonem.

Thajská zrna se sbírají v nadmořské výšce nad 1500 metrů. Na jídelním lístku v restauraci Anantara Golden Triangle Resortu & Spa, nacházejícího se v divočině v oblasti Chiang Rai, je káva označena jako Black Ivory Coffee. Ročně bude k dispozici jen 50 kg kávy, šálek stojí tedy 50 dolarů, tedy necelou tisícovku.

Petra Koudelová, Thajsko