Unikátní hotel, kde vám nedají pivo ani kávu. Jediná nabídka: zdraví

Pohled od parku s jezírkem. Ve věžičkách jsou odpočinková sezení.
- Reklama -5

Představte si hotel, kde požádáte o colu nebo zákusek, a uslyšíte: „To nevedeme.“

Představte si noc plnou hvězd, soukromou terasu a chuť na víno, koktejl, destilát, nebo – když už jste v Karlových Varech – becherovku, ale personál se omluví: „To u nás není možné.“

Představte si minibar, který s nadějí otevřete – a on neobsahuje pivo, destiláty ani tyčinky. Jedině minerální vodu – ve dvou velikostech.

„Vital hotel“, který v Česku nemá obdoby, se přesto dokáže vpít pod kůži. Protože má potenciál změnit člověku život…

„To nevedeme…“

Příjezd k Ville Ritter

Snažíte se zhubnout, ale selháváte, protože nemáte výdrž nebo nechcete počítat kalorie?

Cítíte se přetíženi, přestresováni, potřebujete se pročistit, detoxikovat, ale neumíte si připravit živou stravu (raw), nevíte, jak si pokrmy tepelně upravovat jen do 42 °C, aby se zachovaly enzymy, vitaminy, minerály a veškerá přírodní energie v klíčící formě?

„Tak to jedině Villa Ritter,“ řekl lékař mému 77letému otci po poslední velké nevolnosti a dlouhodobé nespavosti.

Přiznám se, ten hotel jsem neznal. Budova, připomínající zámeček, z 19. století. Jen 18 pokojů, butiková atmosféra… Jenže…

„Kde je jídelní lístek?“ diví se táta před večeří v domnění, že se až podle momentální nabídky a chuti rozhodne, zda poprvé v životě zkusí vitariánskou stravu, nebo ještě zůstane při svých omáčkách a knedlíkách. Ne, žádný lístek tu nemají. Jen tříchodové raw menu, již připravené.

„Colu… aperitiv…?“ ptá se táta. „To nevedeme,“ usmívá se servírka. Před zaskočeného otce pokládá bylinný čaj, následně směs zeleniny, klíčků a luštěnin – nevařených, nedušených, přesto tepelně upravených a skvěle ochucených – a jako dezert čisté mačkané jahody s chia semínky.

Pro tátu je to šok. „To je všechno?“ žasne. „Já přece potřebuji víc…“

Tu větu si zapamatujte. Reaguje tak kdekdo. Na recepci hotelu jsou zvyklí i na dotazy, zda v okolí není večerka, „kde by se dojedli“. Ale Villa Ritter stojí na samém kraji lukrativní části West End, již u jezírka a lesa. Kolem jsou jen další honosné vily, žádné obchody. A dolů na kolonádu táta nevěří, že by „zesláblý zeleninou“, jak říká, došel.

Pohled z křesla v pokoji

Ve svém pokoji rezignovaně otevírá dveře na terasu, kterou úchvatně ozařují zlaté kopule pravoslavného chrámu svatého Petra a Pavla, naříká, proč v tomto hotelu nemají ani kávu, když je na ni přece zvyklý… a čerstvý vzduch proudící od lesa zatím vykonává své.

Proměna člověka

Skoro čtvrt roku měl táta problémy se spaním. Lékaři mu vyčítali tučné večeře, kofein, pohybovou pasivitu.

Najednou spí do rána jako mimino. Na snídani ho musíme budit – vyděšení, jestli se mu po prvním střetu s raw kuchyní něco nestalo.

Nestalo. Poslední měsíce unavený člověk září jako sluníčko, cítí se „nějak lehce“ a plný energie. Najednou se těší dolů na kolonádu a už mu nevadí ani představa zpátečního výšlapu.

A co mi vyráží dech, s chutí usedá k první raw snídani v životě.

Raw snídaně

Nechybí mu hemenex, párky, palačinky, ba ani černé kafe. Vychutnává si ovocné a zeleninové freshe, kokosové mléko, raw pečivo i čerstvé ovoce a zeleninu.

Ba dokonce i ovesnou kaši, zalitou javorovým sirupem. Něco, co v životě nejedl a pohrdal tím.

Přijede-li do Villy Ritter pár, kde jen jeden stojí o raw stravu, může ten druhý chodit jíst do sousedního depandance, ale v restauraci Villy Ritter v zájmu hostů nic jiného nepřipravují.

Zlobím tátu, jestli se nechce přesunout vedle, že tam prý mají křupavou kachničku s knedlíkem a zelím. „Blázníš?“ směje se. „Vždyť já bez těch těžkých jídel snad i přežiju.“

3 týdny na změnu návyku

Není to léčebna ani lázně na pojišťovnu. Prostě hotel. Můžete tu být, jak dlouho chcete.

Říkají tomu „vital hotel“. Protože jsou jako jediní v Česku zaměření na celostní ozdravné procedury – komplexní celodenní péči z hlediska výživy, pohybu i psychické vyrovnanosti.

Stejně by se ale mohli jmenovat „vitar hotel“. Vitariánská kuchyně směřuje na vnitřní očistu těla – hlavně jater, žlučníku, střev, plic a ledvin spolu s kůží –, a je hodně chytlavá. Dává tolik přírodních živin a energie, že už po krátké době je cítit pozitivní rozdíl ve zdraví. Ostatně, pokud máte nějaký víkend volno, zkuste.

Bazén, za ním vířivka

Hosté tady mají dvě možnosti. Buď zůstat v hotelu a užívat si bazén, vířivku, saunu a balneo terapie (třeba gravitační vlnovou gymnastiku na očistu čaker), tedy vše, co prospívá tělu. Anebo jít ven a zjistit, že hotel je úplně na kopci, tudíž každá procházka, není-li jen kolem jezírka v přilehlém parku, znamená překonávat převýšení. Tedy také prospět tělu.

Jako by uzdravení tady bylo nevyhnutelné…

Kdo chce srovnávací data, tomu hotel provede vstupní, kontrolní a výstupní vyšetření s analýzami jednotlivých struktur těla, živé kapky krve, kapilárů, moči, srdečního rytmu i očí. Na míru tu každému připravují pitný režim, přičemž pro dostatečnou očistu těla doporučují desetidenní pobyt, v optimálním případě třítýdenní – po 21 dnech si totiž člověk již osvojí nové návyky, stravovací i pohybové.

„Já snad ty omáčky ani nepotřebuju,“ řekl táta, když jsem v neděli odjížděl. Že by ho po 77 letech dokázal někdo přimět ke změně? Jakou máte s vitariánskou kuchyní zkušenost Vy?

Další tipy na neobvyklá místa a koncepty v magazínu FC.

© Petr Casanova

- Reklama -