Proč mě zaujala největší degustace burgundských a šampaňských vín

Burgundská vína se nejčastěji vyrábějí z odrůd Pinot Noir a Gamay (jde-li o červená vína) a Chardonnay a Aligoté (bílá vína). Ačkoli je Burgundsko známé báječnými červenými víny, na počet se vyrábí více bílých vín.
- Reklama -5

Když máte rádi cestování po vinicích…

Na světě mám rád obrovské množství zemí, v Evropě nejvíce, po rodné vlasti, Francii. Její řeč, atmosféru, požitky. Ad řeč: Ta francouzská byla první, kterou jsem se (ve 12 letech) začal cíleně učit. Ad atmosféra: Ta francouzská byla první, za kterou jsem se (v 17 letech) vydal stopem. Ad požitky: Když před lety začalo rapidně růst Fincentrum, porozuměl jsem jeho spoluzakladateli Martinu Nejedlému, který na otázku, jak si užije peníze, odpověděl: „Cestováním za víny.“

A protože zjevně nevydrží „jen tak“ utrácet, i cestování za víny proměnil v podnikání a dnes jeho společnost (Premier Wines & Spirits) patří k největším distributorům nejlepších vín. Tedy ne těch, která najdete v každém supermarketu, ale těch, která objevujete na nečekaných, ba i zapomenutých místech – v malých vískách u rodinných vinařů, jimž záleží na každém hroznu, a proto se s tímto svým jměním tolik piplají. Je to jako na Moravě, když to nejvzácnější ochutnáváte až osobně, na místě, při obcházení sklípku za sklípečkem.

Ale kde na to brát čas?

Máte-li to jako já, pak Vás musí děsně štvát jedno: když na takové cestování nemáte čas. Ale co kdyby někdo ty francouzské vinice objel za Vás a to nejlepší Vám svezl až pod nos? Ocenili byste tu časovou úsporu, kdybyste mohli na jednom místě ochutnat to, co by Vám jinak ve Francii zabralo dny a týdny?

Těmto hromadným ochutnávkám vín se říká Galadegustace. Jsou bohužel jen pro omezený počet lidí a mnoho se o nich neví. Ale protože jste mi v reakci na poslední vydání magazínu FC psali, jak si užíváte resveratrol, silný antioxidant, který chrání kožní tkáň a snižuje riziko rakoviny a srdečních onemocnění (a který je právě v kvalitním červeném víně), třeba Vás tento tip zaujme.

Francie v Kaiserštejnském paláci

Distribuční společnost Premier Wines & Spirits pořádala Degustaci už loni. Tentokrát se koná 5. dubna na Malostranském náměstí v Praze (více o možnosti účasti zde) a je zaměřena ryze na burgundská a šampaňská vína. Větší degustaci Bourgogne & Champagne tu nepamatuji.

Zabere většinu historických prostor Kaiserštejnského paláce, přičemž pro burgundské bude vyhrazeno samostatné poschodí, stejně tak pro šampaňské. Součástí obou poschodí bude edukační místnost, kde se budou hosté vzdělávat ohledně historie každé vinařské oblasti.

Přítomni by měli být vinaři z Jean Grivot a kuriózního šampaňského domu Champagne Deutz. Ten už před sto osmdesáti lety zásoboval stoly králů a císařů, přitom kořeny nemá ve Francii, ale v Německu… Dva velkoobchodníci z německých Cách si roku 1838 umínili vyrábět šumivé víno, a protože nejlepší podmínky i největší prestiž měla francouzská oblast Champagne, koupili vinice tam. Procesu šampanizace, metodě druhotného kvašení vína v uzavřené láhvi, dali německou akurátnost a dnes jsou členy sdružení 24 elitních šampaňských domů, Clubu des Grandes Marques. Vyrábějí až devět typů šampaňského vína, včetně ročníkového.

Pop-up večeře

A to je jen jedna ze značek… Galadegustace obvykle funguje tak, že se vstupenka u vchodu smění za určitý počet kuponů, za které lze pak ochutnávat jakékoli vystavované šampaňské nebo burgundské. Kromě toho každý host obdrží voucher do pražské restaurace Grand Cru (svou zkušenost s ní jsem psal zde), která vyniká v párování pokrmů a vína – mimochodem, přímo v Kaiserštejnském paláci šéfkuchař Jan Punčochář připraví, jak se říká, pop-up večeři („pop-up“ vyjadřuje, že se něco zjeví a zase zmizí, na stejném místě to už nebude).

„Menu ještě vylaďujeme s Jakubem Čebišem, naším head sommelierem, ale předpokládám, že dojde k fantastickému vinnému párování například s čerstvými langustýnkami s kaviárem a bramborovou pěnou, husím foie gras a mušlemi svatého Jakuba nebo s grilovaným srnčím hřbetem, s líčky dušenými ve smržové omáčce a raviolkami plněnými srnčím jelitem,“ navnazuje sám Punčochář na degustační menu, podávané přímo v paláci za doprovodu klavírní hudby.

Zajímavá „cestovatelská“ událost začíná ve středu 5. dubna ve 14 hodin. Čas – s ohledem na velikost i bohatost akce – si stojí za to udělat až do 19 hodin. Více detailů je zde.

© Petr Casanova

- Reklama -