Zhubl jsem pomocí raw food. Tak začal můj byznys

Místo předmluvy: Kdykoli vyprávím o podnikatelech, kteří vybudovali firmu z nuly, posluchač žasne, jak „jednoduché“ a „logické“ to bylo. „To bych zvládl taky,“ mává obvykle rukou. A má pravdu. Jsem si jist, že každý by dokázal podnikat. Jenže co každý nedokáže, je vidět v problému příležitost. Lidé se hroutí, když mají problém. Netuší, že když naleznou řešení, mohou ho prodat. Podnikání není vlastně nic víc (ale ani nic míň) než řešení cizích problémů, naplňování potřeb.

Brad Gruno

Brad neplánoval podnikat. Chtěl hlavně vyřešit svůj problém. Vyhodili ho z práce, v 49 letech, a ztloustnul. Jídal totiž vše. Chemie, tuky, příměsi mu z těla udělaly odpadkový koš. A tak hledal řešení.

Objevil raw food. Rostlinnou stravu, která se tepelně neupravuje nad 42 stupňů Celsia. Tedy nad teplotu, kterou si snadno pamatujeme, protože tím číslem končí lékařský teploměr. A ne náhodou. Ta teplota zabíjí i v jídle vše živé, výživné a tělu prospěšné.

Brad zkusil raw food dietu a za tři měsíce měl dole osmnáct kilo. Omládl fyzicky i psychicky. Jak říkám, neplánoval podnikat. Ale napadlo ho jen s tím, co mu pomohlo, vyběhnout mezi ostatní lidi. Se svými recepty, s vlastnoručními raw food chipsy začal na farmářském tržišti. Za první měsíc utržil přes 300 000 Kč. To není špatné, že? Do dvou a půl let už řídil firmu s ročním obratem 240 milionů Kč.

Upřímně: Co z toho byste nedokázali Vy? Proč se snažit vymýšlet převratné projekty, když úplně stačí nabídnout lidem to, s čím máme osobní zkušenost? Více už Brad Gruno v korespondenčním rozhovoru…

Brade, co předcházelo vzniku podnikání?

„Propustili mě z telekomunikační firmy, prý kvůli krizi. Přišel jsem domů a prohlížel si staré fotky. Nemohl jsem se poznat. Oproti mládí jsem byl těžší, vynervovanější, jedl jsem Lipitor na vysoký cholesterol. Všechno, pro co jsem léta dřel, jsem ztratil. I zdraví. Jedno mi ale v moci zůstalo. Možnost začít lépe zacházet se svým tělem. To byl můj první krok. Srovnat se.“

Jak jste objevil raw food?

„Hledal jsem řešení, jak zhubnout. Zhlédl jsem dokument Eating a udělal klasickou začátečnickou chybu – zařekl jsem se, že skočím po hlavě do 100% syrové stravy. Už to nedoporučuji. Dnes už zastávám mírnější poměr stravy: 80% raw food a 20% vařené jídlo.“

Cítil jste zlepšení rychle?

„Už druhý den jsem se cítil asi desetkrát lépe. Uvěřil jsem, že zdraví má opravdu co do činění s jídlem. Nicméně překvapilo mě, jak mocná je rostlinná strava. Dříve jsem také jedl takzvanou zeleninu, ale uvařenou, byla to jen hmota. Jakmile jsem si začal hlídat teplotu přípravy, nezničené živiny a enzymy mě ihned čistily – zlepšovaly mi trávení, projasňovaly pleť i psychiku. S odstupem času mi došlo, že raw food není primárně o zhubnutí, ale o celkovém uzdravení organismu. A ke zdraví těla patří vyvážení optimální hmotnosti.“

Neměl jste hlad?

„Ne, neměl jsem proč. Já si vlastně nic neodepřel. Dělal jsem si pizzy, cheesecaky, pad thai, lanýže… jen na jiné bázi a nesmažené, nepečené. A nesrovnatelně chutnější.“

Takže Vám nic v jídelníčku nechybělo?

„Jistěže chybělo. To, na čem jsem byl z minulosti závislý. Klasický americký fastfood. Hlavně zobání u televize. A tak, když jsem viděl tu šíři raw food receptů, jsem si položil otázku: Proč by nemohly být i chipsy ze syrové zeleniny? Smíchal jsem kapustu, naklíčená lněná semínka, ořechy, pohanku, kroupy, koření, tepelně upravil a – zjistil jsem, že to mohu klidně zobat.“

Jak Vás napadlo s tím podnikat?

„Jednoduše – každý, kdo ochutnal, chtěl víc. Tím poznáte komerční potenciál.“

Zajímá Vás, proč šel právě přes farmářské trhy a ne rovnou do obchodů?