Na Seychelách jsme našli restauraci Alfonse Muchy

- Reklama -

Na rovníku, tak daleko od vlasti, by Čech neočekával, že se u domorodců setká se znalostí zajímavých osobností našeho státu, tím spíše, že by je napadlo jejich jméno obchodně využít. Zaplaťpánbu, děje se to.

V Keni mi masajští kmenoví bojovníci, s oštěpem za pasem a botami z pneumatiky, vyrazili dech otázkou: „Česko? Není to ta země, odkud pochází fotbalový brankář Petr Čech?“ Přitom jim ale bylo těžké vysvětlit, co je to panelák.

Na Seychelách, ovlivněných francouzskou kulturou, otevřeli restauraci La Belle Epoque. Její interiér zdobí výjevy ze Slovanské epopeje, Alfonsi Muchovi je věnovaná celá zadní strana jídelního lístku.

Restaurace

Přejdeme-li, že za jeho rodiště označují v roce 1860 už Československo, které tehdy neexistovalo (ostatně neexistuje ani dnes) a bylo jen zbožným přáním národních obrozenců, je životopis překvapivě obsáhlý a přesný. A to jsme deset hodin letu od Prahy a češtinu jsme tu ještě neslyšeli.

Detail Mucha

V menu není ani stopa po české kuchyni, nicméně Muchovy malby táhnou – La Belle Epoque byla dnes nejnavštěvovanější restaurací na Eden Islandu, vzácném místě celých Seychel, kde cizinci smějí nakupovat nemovitosti do svého osobního vlastnictví. Takto to vypadá uvnitř rezidenční části ostrova, kam nikdo jiný než majitelé vil nebo jejich hosté nemají přístup.

laguna

Úspěchu Muchovy restaurace napomáhá pozice. Je součástí největšího nákupního centra na Seychelách Eden Plaza, které slouží převážně právě zahraničním rezidentům, a stolovníci mohou z venkovní terasy pobaveně sledovat, jak velmi bohatí lidé tlačí právě kolem restaurace obří nákupní košíky s potravinami ke svým lodím – marina s nádhernými jachtami a katamarány je přímo před restaurací.

Marina

 

Na pikniky na širém oceánu nebo na okolních opuštěných ostrůvcích je dnes ideální počasí. Voda v teplých lagunách má ke třicítce, od Afriky konstantně vane osvěžující vítr a o vysoké žulové skály ostrova Mahé, který od Eden Islandu odděluje pouze stopadesátimetrový most, se tu a tam roztrhne nějaký ten mrak, aby co chvíli pokropil horký ostrov příjemně pichlavým letním deštíkem.

salát

Muchova restaurace těží z čerstvých ryb a mořských plodů, které místní umějí příkladně zpracovat a podávat. Svým motivem je cizincům blízká a k jejich peněženkám je navíc na seychelské poměry milosrdná. Zeleninový salát s uzenou rybou, mangem a avokádem, který k obědu na rovníku postačí, stojí 120 seychelských rupií, což je asi dvě stě korun. V mnoha ohledech příjemné místo pro představenstva společností registrovaných na Seychelách, které právě tady, desítky metrů od bělostných pláží, pořádají valné hromady. V kraťasech a s opalovacími krémy.

Více o místech, která jsou optimální prostředím přírodním i daňovým, jsme psali v minulých vydání časopisu FC, která jsou bohužel již vyprodaná. Nové tištěné číslo, které rozesíláme od 30. května, si můžete rezervovat zde. Časopis nabízí zcela jiný obsah než tento web a v trafikách není k dispozici.

© Petr Casanova