Co s načatým víkendem? Hm, co takhle do Krčínova domu?

Efektivita člověka roste s jeho schopností umět pracovat stejně jako odpočívat. Koneckonců i Bůh podle tradice 1 den odpočíval. Co Vy? Jak myslíte na svou produktivitu tím, že svedete dostatečně vysadit?

Pokud jde o mě, já rád přepínám myšlení do jiné dimenze. Říká se tomu časový Matrix: Nacházíte se na historickém místě a přejete si, abyste mohli rozepnout neviditelný zip a prolézt na témže místě do staré doby. Kdo asi chodil po stejné cestě před x staletími? Jaké měl tehdy sny? Jaká trápení, hodnoty? Proto mám rád Český Krumlov a v něm tento malovaný objekt.

mapa Krčínova domu

Dvoupatrový nárožní dům s renesanční omítkou je v ryzím historickém centru, jen pár minut chůze od hlavního náměstí a zámku (Kájovská 54). Říkají tomu Vnitřní Město, meandr Vltavy jako kdyby tu utahoval smyčku.

Turisté před domem zastavují a čtou si v průvodci. Ale málokdo z nich ví, že Krčínův dům se dá obdivovat nejen zvenku, z ulice či zahrádky, ale dá se tu přespat, je to hotel. A zážitek. Protože v 16. století tento krásný dům vlastnil sám rožmberský regent a rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan.

V restauraci

Uvnitř je dvanáct pokojů, spíše komnat. Protože ale první majitel, sladovník Mikuláš, tady ve 14. století nebudoval hotel, ale své obydlí, pokoje nejsou unifikované a typizované jako v běžných hotelech. Tady žádná místnost není stejná. Někde jsou rohy oblé, jinde pravoúhlé. Liší se styl i barevnost. Obrazy jsou nejen na stěnách, ale doslova ve stěnách. Starožitný nábytek, archiválie na policích, dobové fotografie… to všechno prospívá autentické atmosféře a geniu loci, kouzlu místa, kde mysl odvětrává a cítíte historii.

pokoj

Od sladovnického rodu převzal dům rožmberský úředník Filip Nuss. Po jeho úmrtí a provdání vdovy Voršily za Floriána Ronnera se dům dostal do rukou zdatných obchodníků, kteří ho uměli zhodnotit a šroubovat cenu. V roce 1640 Hans Taupergar prodal celý objekt se stájemi a pivovarským zařízením Stefanovi Reichartovi za 1100 kop míšeňských grošů, což bylo požehnaně. Mezi lety 1801 a 1802 vzrostla cena domu z 2263 zlatých na 4000 zlatých. Dařilo se tu více řemeslům, souběžně s pivovarnictvím, které se v domě udrželo do 19. století, se tu provozovalo třeba mydlářství. Jste si jisti tím, co je to? Nemyslete na kata Mydláře. Mydláři vyráběli mýdlo.

Restaurace zvenku

Dvoulůžkový pokoj tu stojí od 2000 Kč. Při 12 pokojích ovšem bývá rychle vyprodáno. I když pokoj už neseženete, stojí za návštěvu restaurace Jakub (jméno, pochopitelně, po Krčínovi). Uvnitř, v prostředí původních fresek ze 16. století, se podává hlavně česká kuchyně, ceny ujdou (dnes kulajda za 65 Kč a hovězí na smetaně s brusinkami a bylinkovým knedlíkem za 195). Cítit na jídelním lístku jsou Krčínovy ryby: hlavně kapr, pstruh a candát, ale v nabídce je i losos nebo pražma, cenově se pohybují mezi 200 a 300 Kč.

salonky

Výhodou pro hosty je hotelová concierge, která zajistí celodenní program podle toho, co z města zapsaného na listinu světového kulturního dědictví UNESCO, chcete vidět: zámek, architekturu centra, jiné pamětihodnosti, vyjet si na koni, lodi nebo raftu (řeka protéká okolo). Tak krásný víkend!

Další místa, kam stojí za to se aspoň jednou v životě vypravit a dobře si odpočinout, sledujte v tištěném magazínu FC. Stačí uvést zde Vaši adresu a unikátní časopis, který se neprodává v trafikách, zasíláme (poštovné hradíme my). Čtenáři žijící v zahraničí, kteří nemají přístup k tištěnému FC, si mohou stáhnout elektronickou verzi magazínu zde.

© Petr Casanova

 

- Reklama -